Vrijeschool de Waterlandschool in Purmerend is de vrije school voor Purmerend e.o.

Basisschool de waterlandschool is de vrijeschool van Purmerend en omgeving

De natuur leer je
beter kennen als
je er midden in zit.

Gepubliceerd op: 13-07-2022Nieuw

Nieuwsbrief 20, schooljaar 2021 - 2022

Geachte (pleeg)ouders/verzorgers,


Zomerse waarden op de thermometer, verhitte gezichten in en om de school vanwege de laatste loodjes, hele warme gevoelens bij het zien van het knettergoede eindtoneelstuk van klas 6, zwetende mensen die de klas aan het opruimen zijn, maar ook die bezig zijn met de organisatie van het nieuwe schooljaar, kortom de zomervakantie is in zicht. Dat betekent dat we het schooljaar ’21 – ’22 aan het afsluiten zijn. We kunnen terugzien op een jaar vol positieve ontwikkelingen, waarin kinderen en team veel hebben kunnen leren. We beperken de terugblik evenwel tot de afgelopen week: Keti Koti, schoolkamp en musical klas 6. Verder een bericht over de laatste – morgen dus – als de eerste schooldag (in het nieuwe jaar). Voorts al vast wat data voor het komende jaar, zoals de vakanties. Enkele weken na het begin van het nieuwe schooljaar krijgt u net als vorig jaar weer de schoolkalender aangeboden, waarin alle vakanties, jaarfeesten, (algemene) ouderavonden, e.d. vermeld staan. Door deze wat later te laten verschijnen, denken we nog meer praktische informatie mee te kunnen nemen. Deze tijd gaat ook altijd gepaard met veranderingen en mutaties. De kogel is door de kerk wat het gelijke eindtijdenrooster betreft. We presenteren u het rooster. Er zijn collega’s die gaan en die weer komen. We staan er kort bij stil. Rick Janssen gaat de gymlessen overnemen van Carmen. In deze nieuwsbrief het gymrooster. Myra Timmermans blijft als onze Schoolmaatschappelijk werker, maar we stellen haar voor de nieuwe ouders graag weer even voor. De nieuwsbrief leest u dit keer in het format dat gemaakt is voor de website. Dan sluiten we wat de nieuwsbrief betreft het jaar af. Hopelijk hebben we u zowel goed kunnen informeren als ook de vele prachtige gebeurtenissen die er waren in herinnering kunnen roepen. Voor nu allemaal een mooie periode van ontspanning, al dan niet door een verblijf elders. Blijf gezond in elk geval en graag tot ziens in het nieuwe schooljaar


Hartelijke groet,

Albert Koele,

directeur

Terugblik Keti Koti

Op vrijdag 1 juli stond de school in teken van Keti Koti. Tijdens Keti Koti vieren we de vrijheid en de afschaffing van de slavernij in 1863. Steeds meer Nederlandse steden omarmen het feest en er gaan stemmen op om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Meester Rick vertelde een verhaal over Anansi de spin en in iedere klas werd aandacht besteed aan de herdenking en feestdag op een manier passend bij het niveau van de kinderen.

Zesde klas op kamp

Maandag 4 juli vertrok klas 6 met de fiets richting Spaarndam. Na een korte stop bij de Watergeus kwamen ze aan op bestemming. Na het eten hebben de kinderen nog gezwommen en zijn er spookverhalen verteld bij het kampvuur. De tweede dag zijn de kinderen sportief bezig geweest met boogschieten, vlotten bouwen, mountainboarden en het bouwen van een katapult. Met als afsluiter van de dag een spannende dropping. De derde dag is de klas naar Linnaeushof gegaan. Daar konden de kinderen fijn spelen. Na een heerlijke BBQ ging de hylarische bonteavond van start. Het was een ervaring om nooit te vergeten!

Musical zesde klas

Afgelopen woensdag genoten we van de zesde klas musical 'Mathilda'. De kinderen schitterde op het doek en het publiek werd werd meegenomen in het verhaal. Wat is er een bijzonder goede prestatie geleverd door alle kinderen en de ouders die hebben bijgedragen aan het toneelstuk. Wij zijn ongelooflijk trots op de kinderen en willen iedereen bedanken voor de hulp en aanwezigheid. 

Afscheid collega's

Vier juffen nemen afscheid van de Waterlandschool. Allemaal hebben ze een keuze gemaakt, allemaal om een andere reden. Juf Annabel is dit jaar moeder geworden. Daarom wil ze liever dichterbij huis kunnen werken. Dat kan op de Lindeboom. Juf Nienke wilde al wel eerder eens elders ervaring opdoen. Nu haar dochter van school gaat is dat een drempel minder om in Castricum te gaan werken. Juf Nicole volgt Annabel naar de Lindeboom. We wensen haar veel succes met het afronden van haar studie aan de Vrijeschoolpabo. Juf Carmen, zowel onze gym juf als onze IB-er, gaat als directeur aan de slag in Hengelo. Afgelopen vrijdag ontving ze haar diploma. Carmen komt uit Twente. Er is daar wat meer ruimte dan in de toch wel drukke Randstad. We wensen Annabel, Nicole, Nienke en Carmen een fijn vervolg in hun loopbaan, in de hoop dat hun verwachtingen zullen uitkomen.

Vrijdag 15 juli - Waterspektakel

Vrijdag 15 juli organiseert Spurd Sport een gratis toegankelijk Waterspektakel! Op de speelweide bij het Spurd - Leeghwaterbad van 14.30 tot 18.00 uur met een buikschuifglijbaan, waterspringkussens, waterstormbaan en tobbedansen. Het Pop-up Waterspektakel is voor kinderen van 4 tot 12 jaar oud. Iedereen mag zijn eigen waterpistool meenemen. Kijk voor meer informatie.

Het nieuwe schooljaar

De eerste schooldag

De opening van de eerste schooldag is als volgt:


Voor alle ouders is er op het plein een korte opening, ijs en weder dienende. Als team onder leiding van juf Monique als ceremoniemeester openen we het schooljaar door het zingen van het volgende lied:

Uit vele richtingen zijn wij gekomen en als wij allen samenzijn en in de ruimte onze stemmen samenstromen dan kunnen wij ons voelen opgenomen in liefdevol verbonden zijn.”


Daarna verzoeken wij u om het plein weer te willen verlaten, uitgezonderd de ouders van de oudste kleuters die gaan overvliegen naar de eerste klas.

Tegelijkertijd gaan alle kinderen naar de klas. Als gezegd, de ouders van de oudste kleuters (mogen) blijven om het ritueel bij te wonen waarin hun kind de overstap maken naar van de kleuters naar de ‘grote school’.


Zij lopen daartoe door een poort, gevormd door alle andere kinderen. Instructie hierover krijgen zij van de juf/meester.

De kleuters worden uitgenodigd om door de poort te lopen, waarbij kinderen en leerkrachten dit lied zingen: “Daar bij de grote school, daar is de poort gesloten. Daar komt een kind gelopen. Klop, klop, klop. Daar gaat de poort nu open en kijk eens wie daar binnen komt:

is … [naam leerling, die een voor een door de poort lopen] Welkom in de grote school.


Dan loopt de nieuwe eersteklasser naar de juf van klas één en samen gaan ze naar de Kuil.


Daarbij voegen zich dan ook de andere kinderen en volgt de opening van het schooljaar met de kinderen.


Vervolgens heet de directeur de kinderen welkom, waarna de leerkracht de kinderen iets vertelt over wat ze onder meer gaan leren in dit schooljaar.


Omstreeks half tien gaat elke groep naar het eigen klaslokaal.


Let op: de kleuters komen pas naar school om 10:00 uur.

Even voorstellen

Ook dit jaar is schoolmaatschappelijk werker, Myra Timmerman verbonden aan de Waterlandschool. Ze stelt zich voor in de bijgevoegde brief.

Nieuwe collega's

We verwelkomen Loes de Jong in klas 1 en Anne Calissendorff en klas 2! In het nieuwe jaar zullen zij nader voorgesteld worden.

Gelijke eindtijdenrooster

Vanaf het komende schooljaar werkt de VSW met een gelijke eindtijdenrooster voor alle klassen. Alle dagen les van 08:30 uur tot 14:00 uur, zodoende óók de woensdag.

Vakanties en bijzondere dagen

Herfstvakantie15 oktober t/m 23 oktober 2022
Kerstvakantie24 december 2022 t/m 8 januari 2023
Voorjaarsvakantie25 februari t/m 5 maart 2023
Meivakantie22 april t/m 7 mei 2023
Zomervakantie22 juli t/m 3 september 2023
Vrije dagen7 april t/m 10 april (Goede Vrijdag/Pasen)
18 en 19 mei (Hemelvaart)
 29 mei 2023 (Pinksteren)
Studiedagen30 september 2022 (Ithaka studiedag)
14 oktober 2022 (visie)
13 februari 2023 (Cito-analyse)
3 juli 2023 (Cito-analyse)
Algemene Ouderavond

Donderdag 22 september 2022

Dinsdag 27 juni 2023

Klassenrooster

KlassenMaandagDinsdag WoensdagDonderdagVrijdag
Kleuterklas 1AstridAstridAstridMirellaMirella
Kleuterklas 2vacantvacant MoniqueMoniqueMonique 
Kleuterklas 3Ambra
AmbraAmbraAmbraAmbra
Klas 1LoesLoes
ElisaLoesLoes
Klas 2vacantvacantAnneAnneAnne
Klas 3Tiel TieleTieleMariekenMarieken
Klas 4Fanina FaninaFanina FaninaFanina
Klas 5MarianneRickRickMarianneRick
Klas 6KeyvanKeyvanKeyvanKeyvanKeyvan

Gymnastiekrooster

Tijd/dagMaandagDonderdag
10.45 - 11.45Klas 6Klas 5
11.45 - 12.45Klas 2Klas 1
13.00 - 14.00Klas 3Klas 4

Een fijne zomer!

Team Waterland